Przepis na pączki:
- 0,5 l mleka
- 150 g drożdży
- 300 g cukru
- 300 g tłuszczu
- 8 jaj
- 3 kg mąki
- 150 g drożdży
- 300 g cukru
- 300 g tłuszczu
- 8 jaj
- 3 kg mąki
Do naczynia wlewamy mleko, dodajemy 20% cukru przewidzianego w przepisie, mieszamy, a potem dodajemy drożdże i dobrze wyrabiamy. Następnie dosypujemy mąki-tak aby uzyskać konsystencję typu gęsta śmietana. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywając naczynie np. ścierką kuchenną. Wyrośnięta masa musi potroić swoja objętość. Gdy ciasto już wyrośnie dodajemy:po kolei cukier, jaja, tłuszcz i mąkę. Następnie wyrabiamy z tego ciasto i znów odstawiamy do wyrośnięcia.Zaraz po wyrośnięciu, ciasto należy dokładnie wymieszać, a potem już formujemy pączki. Pączki smażymy w tłuszczu w szerokim garnku przez ok. 3 minuty, odwracamy i smażymy jeszcze 3 minuty, po usmażenia nadziewamy marmoladą-wstrzykujemy i posypujemy cukrem pudrem.
![]() |
http://anaid14.deviantart.com |
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz